දූරියන් කන්න කළින් මේ ගැනත් මොහොතක් සිතන්න

මෙම පළතුරෙහි ඇති විශේෂත්වය වන්නේ එහි ඇති ආවේ‚ක සුවදයි. මෙම සුවද ඇතැමෙකුට ඉතාමත් අප්රිය ජනක වන අතර සමහරුන් ඉතාමත් ප්රිය කරයි. කොහොම වුනත් දූරියන් කන අය නම් කියන්නේ මෙය ලෝකයේ ඇති රසවත්ම පළතුර බවයි. ශ්රී ලංකාවේ ජනප්රියම දුරියන් ප්රබේධය ‘‘කසුන්‘‘ ලෙස නම් කර තිඛෙනවා.
දූරියන් වල ඇති ආවේ‚ක සුවද ඇතැම් අයට ඉතාම අප්රිය නිසා සමහර රටවල හෝටල්, පොදු ප්රවාහන සේවා උමං මාර්ග වලට මෙම පළතුර රැගෙන ඒම පවා තහනම් කර ඇත.
01. සාමාන්යයෙන් අඩියක් පමණ දිග අඟල් 6ක් පමණ පළල වන මෙම පළතුර වැඩි වශයෙන් ප්රචලිත වී ඇත්තේ දකුණු හා ගි‚කොන දිග ආසියානු රටවලයි.
02. ඉතාමත් ශක්තිජනක ආහාරයක් වන දූරියන් වලින් සිරුරට අවශ්ය වන කාබෝහයිඩ්රේට් අඩංගු වේ.
03. දූරියන් වල අඩංගු වන ෆෝලික් ඇසිඞ් මගින් සිරුරට අවශ්ය රතු රුධිරානු වර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.
04. සම්පූර්ණයෙන්ම කොලෙස්ටරෝල් රහිත පළතුරක් වන දූරියන් ආහාරයට ගැනීමෙන් රුධිරයේ සීනි මට්ටම සමබරව තබාගත හැකි වේ.
05. දූරියන් ගෙඩියක් ගසෙන් වැටීමෙන් පසු දවස් 2ත් - 4ත් අතර කාලයක් අතර ආහාරයට ගැනීමට වඩාත් සුදුසු වේ. එම කාලය තුළ ආහාරයට ගැනීමෙන් එහි අඩංගු පෝෂ්යපදාර්ත නිසි පරිදි ලබා ගත හැක.
06. විශේෂයෙන්ම සඳහන් කළ යුතු කරුණ වන්නේ දූරියන් ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු ලිංගික සංසර්ගයේ යෙදීමෙන් සාර්ථක ප්රථීපල නෙලාගත හැකි වන අතර ශ=ක්රානු වල ක්රියාකාරිත්වය ඉහළ මට්ටමකට පත් කරයි.
07. මෙහි අඩංගු විටමින් බී නිසා සිරුරේ අස්ථී හා දත් වල ශක්තිමත් භාවය වැඩි වන අතර ඔසිටියෝපරෝසිස් වැනි රෝග වලින් වැලැක්වී සිටිය හැකි වේ.
08. 1960 පිලිපීනයේ කැලෑ වල තිබී කටු රහිත දූරියන් විශේෂයක් සොයාගන්නා ලදී. මෙය බොටක් දූරියන් (තට්ට දූරියන්) ලෙස හදුන්වයි.
09. අප රටේ දක්නට ලැඛෙන දූරියන් වලට අමතරව රතු පැහැති සහ තැඹිලි පැහැති මාංශල සහිත දූරියන්ද වෙනත් රටවල දක්නට ඇත.
Comments
Post a Comment